woensdag 30 november 2011

De metro van Moskou


Een ritje in de metro van Moskou is een belevenis. Kijk niet raar op als een medepassagier met een machinegeweer op schoot zit of een Aziatisch meisje je een blik op haar poesje gunt. Een dag in de Moskouse metro is absurd, tenminste die indruk krijg je als je deze fotoserie ziet.

• Bekijk de complete serie op A moszkvai metró romantikája







dinsdag 29 november 2011

The Black Cab Sessions: Fleet Foxes


Leuk clipje waarin David Pecknold van de Fleet Foxes achter in een taxi een liedje ten gehore brengt. Het achterbankoptreden is één van de Black Cab Sessions. Eerder maakten o.a. Elvis Perkins, Ryan Adams en The Kooks een ritje. Als ik de chauffeur was zou ik met zulke klanten m'n TomTom uitzetten en stiekem een omweg maken.

Vanavond staan de Fleet Foxes in de Heineken Music Hall. I'll be there...

dinsdag 22 november 2011

Pech


'Stranded' is een serie foto's van automobilisten die met pech langs de kant van de weg staan. Als ik de foto's bekijk bekruipt me een machteloos en bedreigd gevoel. Want mensen met autopech zitten in een positie waar je zo min mogelijk in terecht wilt komen. Je bent een bezienswaardigheid voor het voorbijrazende verkeer, en vaak kun je niets anders doen dan wachten. Wachten op hulp. Je voelt je machteloos en bent afhankelijk van degene die meer verstand van auto's heeft dan jij, en die hopelijk onderweg is om je te helpen. In het enkele geval dat ik pech had, voelde ik me ook nog eens een prooi, zo opvallend en onbeschermd langs de kant van de weg. Een hulpeloos en makkelijk doelwit voor iedereen die kwaad wil doen. Het zaadje voor die angstgedachte werd eeuwen geleden ergens in de hersenen gelegd toen hulpeloosheid in the middle of nowhere écht levensbedreigend was. Griezelige films geven dat zaadje anno nu regelmatig water zodat het nooit verdwenen is.

Een andere foto die bij mij een sterk gevoel oproept is die van de man die met een jerrycannetje poseert voor de camera. Je ziet ze wel eens lopen langs de snelweg met zo'n jerrycan. Ze zijn op weg naar de pomp, da's duidelijk. De gestrandde auto passeerde je kilometers geleden. Wanneer je een paar minuten later het station voorbij raast denk je terug aan die wandelaar, en weet je dat die - op het punt waar je hem zag - nog een lange afstand voor zich had. Wandelen is leuk, maar een benzinewandeling wil je niet maken.

Autopech is een onverwachte onderbreking van je reis, een vervelende en soms angstige onderbreking waarvan je wilt dat die zo snel mogelijk achter de rug is. We willen weer instappen, de autodeuren dichtdoen, de motor starten en verder rijden. We willen weer de weg op. We willen naar huis.

Bekijk de complete serie op de site van fotografe Amy Stein






donderdag 17 november 2011

De boekenkast van Peter Buwalda


Een blik in de boekenkast van Peter Buwalda, de schrijver van het net-niet-price-winning meesterwerk Bonita Avenue. Mijn god, wat een fijne verzameling heeft die man zeg! Ingezoomd op de titels blijkt dat Buwalda zo'n beetje alles leest als het maar hardcore literatuur is. Met behulp van onze onmisbare loep en een uitvergrote scan is het ons gelukt om een groot aantal titels te identificeren. In die lijst staan twee opvallende boeken: een nummer van het voetbalblad 'Hard Gras', en een biografie over André Hazes getiteld ''n Vriend'. O ja, misschien leuk voor mensen die deze rubriek al vaker hebben gelezen: de verzamelde interviews van Ischa Meijer staat ook bij Buwalda in de kast. Die kwamen we al eerder tegen bij Nico Dijkshoorn en Cornald Maas.

Foto 1

Foto 2


De leeslijst van Buwalda:

1e foto:
1 Een rijtje Coetzee - Titels onleesbaar
2 Colette - Titel onleesbaar
3 John Stape - De vele levens van Joseph Conrad
4 Julio Cortázar - Titel onleesbaar

5 Jan Cremer - Ik Jan Cremer (aan de blauwe letter te zien, is het het eerste boek)
6 Justin Cronin - De zomergast
7 Roald Dahl - Gelijk oversteken
8 J.A. Deelder - Swingkoning
9 Don Delillo - Onderwereld
10 Don Delillo - Titel onleesbaar

11 Fjodor Dostojevski - De idioot

12 Roger Doyle - Titel onleesbaar
13 H. Drion - Denken zonder diploma
14 Umberto Eco - Twee titels
15 Marcellus Emants - Op zee (niet die van Toine Heijmans) 
(Prachtig proza trouwens, bijna poëtisch. Hier een link naar een fragment) 
16 Gerard van Emmerink - Ik ben je vriend
17 Per Olov Enqvist - Het bezoek van de lijfarts
18 Stephan Enter - Winterhanden
19 Stephan Enter - Lichtjaren
20 Stephan Enter - Spel
21 Jeffrey Eugenides - Middlesex

22 Joachim Fest - Tegenlicht
23 Gustav Flaubert - Madame Bovary
24 Gustav Flaubert - De leerschool der liefde
25 Jonathan Safran Foer - Extreem luid en ongelooflijk dichtbij

26 Graham Greene - rijtje Graham Greene met o.a. De Stille Amerikaan (andere titels onleesbaar)

27 Dit moet een rijtje Grøndahl zijn - Titels onleesbaar
28 David Grossman - Zie liefde
29 Arnon Grunberg - Blauwe maandagen
30 Arnon Grunberg - Figuranten
31 Arnon Grunberg - Tirza
32 Marek van der Jagt - Gstaad 95-98
33 Marek van der Jagt - De geschiedenis van mijn kaalheid
34 Arnon Grunberg - De joodse messias
35 Arnon Grunberg - De asielzoeker
36 Arnon Grunberg - Omdat ik U begeer
37 David Guterson - Ceders in de sneeuw
38 Hella Haasse - De meermin

39 Kees 't Hart - De revue
40 Hard Gras (wat doet die hier? - toch een beetje 'literatuur-light', en waarom na 't Hart?)
41 Maarten 't Hart - Ratten
42 Meer van Maarten 't Hart
43 Maarten 't Hart - De Kroongetuige

44 A.F.Th. Van der Heijden - Tonio
45 Heinrich Heine - Reistaferelen
46 Joseph Heller - Catch 22
47 Veel Willem Frederik Hermans
48 Willem Frederik Hermans - Boze brieven van Bijkaart

49 Bert Hiddema - ‘n Vriend, Het leven van Andre Hazes
50 H.J.A. Hofland - Bemande essays
51 Alan Hollinghurst - Schoonheidslijn

2e foto
52 Franz Kafka - Verzameld werk
53 Gerrit Komrij - Cassette met daarin De Nederlandse poëzie van de 12e tot de 16e eeuw, de 17e en de 18e eeuw, en de 19e en de 20e eeuw
54 Multatuli - Biografie
55 Multatuli - Verzameld werk
56 Nabokov - Een biografie?
57 Nabokov - Verzameld werk
58 Ischa Meijer - De interviews
59 Joost Zwagerman - Alles is gekleurd
60 P.F. Thomese - De weldoener

Bekijk hier vorige boekenkasten (o.a. die van Mensje van Keulen, Nico Dijkshoorn en Joost Zwagerman)

zondag 13 november 2011

Doveman - Breathing Out


Weblogamorf is van mening dat 'geluk' niet in grote gebeurtenissen gezocht moet worden. Geluk zit 'm volgens ons in vluchtige momenten die voorbij zijn voor je er erg in hebt. Die gelukzalige seconden vinden bij mij meestal thuis plaats, op die paar vierkante meter die veilig met een deur zijn afgesloten van de buitenwereld.
Op zondagochtend ben ik extra alert op het signaleren van geluk. Want de omstandigheden zijn dan anders dan 'normaal': er is geen haast, er is tijd om rustig wakker te worden, om naar buiten te kijken en te zien hoe het langzaam licht wordt. Alles wat belangrijk is bevindt zich om mij heen. Overal is het stil, behalve hier waar op de achtergrond Doveman zingt. Da's niet erg, want het lijkt wel of die muziek het geluksbesef een duwtje in de rug geeft. Adem in, Breathing out... ik besta.

donderdag 10 november 2011

Mijn vlakke land


Landschapsschilderijen van Jeroen Allart. Het zijn grote werken, de meeste hebben een afmeting van 100 bij 100 centimeter. Één vierkante meter landschap dus. Hoewel, als je er eentje aanschaft dan koop je vooral lucht. Strakblauwe of lichtgrijze - wolkenloze - lucht. Slechts een kleine kaarsrechte strook onder in het schilderij is bestemd voor het landschap. Daarin staat hier en daar een boerderij, een molen of een schuur, meestal omgeven door bomen.

Ik vind de schilderijen schitterend. Mooier is het moderne landschap van de Lage Landen niet verbeeld. Een herkenbaar uitzicht dat aan je voorbij trekt wanneer je in de trein of auto zit en door het raam naar buiten kijkt. Jeroen Allart heeft dit landschap vereenvoudigd: de huisjes zijn een paar kleurvlakken, het gras of het weiland bestaat uit twee of drie tinten groen. De lucht wordt nergens onderbroken en is wolkenloos. Op deze manier vormgegeven wordt het landschap nóg mooier dan het al is.

Website Jeroen Allart

(klik op de afbeeldingen voor een vergroting)






zaterdag 5 november 2011

Little Dreamers


Little Dreamers is een fotoserie van Dara Scully. De foto's lijken een weergave van een kinderdroom. Een klein olifantje is een speelkameraadje van een meisje, twee beren zitten aan tafel bij een jongetje met een feesthoedje, een meisje zit in een klein vliegtuigje en kijkt naar haar in het gras gevallen kroontje. Het zijn knap gephotoshopte beelden, in zachte kleuren die het gevoel van een droomwereld versterken. Ik ben eigenlijk wel jaloers op dat wereldje. Mijn kinderen lopen daar de hele nacht rond en laten de volgende ochtend maar weinig los over hun grappige avonturen die ze beleven samen met olifanten, beren, wolven en andere dieren. Ik moet het doen met wat vage herinneringen van 'vroeger'.

De foto's kun je bestellen voor de belachelijk lage prijs van 5 euro per stuk, da's wel excl. verzendkosten.

Website Dara Scully