maandag 27 februari 2012

Antartica foto's van François Delfosse


François Delfosse zwierf een tijdlang over de Zuidpool en maakte deze adembenemende foto’s. Foto’s van gigantische gletsjers die nog niet zijn aangetast door de opwarming van de aarde. Delfosse reisde in z’n uppie, een levensgevaarlijke onderneming die hij ternauwernood overleefde. 
Maar niet heus, want wat we zien zijn geen gletsjers maar foto’s van een gekreukeld plastic supermarkttasje. Delfosse ziet daar het Zuidpool landschap in. Een geniale vondst: de fotograaf neemt ons in de maling maar bewijst tegelijkertijd dat onze verbeelding nog springlevend is.

(klik op de foto's voor een vergroting)




• Website van François Delfosse

donderdag 16 februari 2012

De boekenkast van Maartje Wortel


Maartje wie? Uuh, Maartje Wortel. Oké een big shot is ze nog niet in literatuurland maar dat gaat ongetwijfeld veranderen want de recensies van haar debuutroman Half Mens zijn lovend. Van Maartje (mag ik Maartje zeggen?) hebben we twee boekenkastfoto's gevonden: de eerste komt uit de Volkskrant, de tweede stond in de VPRO-gids. Op beide foto's zien we haar in casual outfit zitten voor een zelfgetimmerde boekenkast. Een kast met stevige houten planken waarop ze haar boeken in keurige stapeltjes heeft neergelegd.
Helaas zijn beide foto's erg low-res, dus het aantal titels dat we konden lezen is beperkt. Aanvullingen op dit korte leeslijstje zijn natuurlijk weer welkom.

Foto 1
(klik op de afbeelding voor een vergroting)


Foto 2
(klik op de afbeelding voor een vergroting)


Foto 1
We beginnen met een tijdschirft:
1 Mister Motley - Kopstoot

2 Sylvia Plath - De glazen stolp (Het wereldberoemde meesterwerk van de Amerikaanse schrijfster die in 1963 zelfmoord pleegde. Vrouw van dichter Ted Hughes, of was Ted de man van Sylvia?)

3 Een rijtje poëzie: de enige titel die we kunnen lezen is die van Jules Deelder - Ruisch

4 Murakami - Titel onleesbaar (Een Engelse uitgave, de Nederlandse uitgaven hebben een herkenbaar omslag)
5 Henk van Straten - Salvador
6 Gerbrand Bakker - Winterboek
7 Tommy Wieringa - Joe Speedboot

9 Philip Roth - Everyman 
10 E. Jellinek - De pianiste
11 Charles Bukowski - Pulp
12 Jennifer Egan - A Visit From the Goon Squad

13 Willem Frederik Hermans - Titel onleesbaar
14 Gokje: Justine - D.A.F. de Sade? (There's only one Justine, en dat is die van De Sade, toch?)
15 Tom Felling - The Candy Machine. How Cocaine Took Over the World

Foto 2
17 David Van Reybrouck - Congo
18 Chuck Palahniuk - Gekweld
19 Dave Eggers - Wat is de wat

dinsdag 7 februari 2012

Het Paradijs

Marc Mildner - Sentimental View nr. 7
Weblogamorf is al een tijdje op zoek naar het paradijs. Het paradijs is een plek waar je voor eeuwig wilt blijven, een plek waar je 'door er te zijn' vanzelf tot rust komt, waar het uitzicht nooit verveelt en waar je nooit uitgekeken raakt op je omgeving. Al veel plekken kwamen ervoor in aanmerking, maar stuk voor stuk vielen ze af omdat ze bij nader inzien toch minder mooi waren dan we dachten. Fata-morgana's die oplosten bij iedere stap die we dichterbij kwamen.

Maar dit keer lijken we het gevonden te hebben. Het paradijs staat op een foto. Het is een huis aan de kust, waar precies weten we niet. Een houten huis met uitzicht over zee, een uitzicht dat adembenemend moet zijn. Verder lijkt de omgeving eenzaam, maar dat is juist goed, want in het paradijs wil je met rust worden gelaten.

Tot zover dus alleen maar plusjes. En toch slaat de twijfel toe. Want is het huis niet veel te groot? En wat is het er kaal. Zou het er niet continu waaien? En waarom is er geen tuin aangelegd?
Bij twijfel niet doen is ons altijd verteld. Dus draaien we ons om en zoeken we verder. We zeggen het niet hardop, maar we voelen ons een beetje sad. Want opnieuw geloofden we in iets wat niet was wat we dachten dat het was.

• Vorige afleveringen van Het Paradijs