vrijdag 28 september 2012

Loscil - Sketches from New Brighton


Ambient van Loscil uit Canada. Het artwork is van Mimsy DeBlois.
Luister met een koptelefoon:

donderdag 27 september 2012

Koken met Aria Giovanni


Voor iedereen die niet kan koken zijn er nu de beginnerslessen van Aria Giovanni. Op internet heeft ze een eigen kookrubriek voor studenten waar ze de allereerste kookbasics op een duidelijke manier uitlegt. Heel leerzaam, hoewel ik soms wel werd afgeleid.

dinsdag 25 september 2012

Lief Dier 1


De Cercopithecus iomamiensis, oftewel de Lesula aap.

zaterdag 22 september 2012

De boekenkast van Arjan Visser


Arjan Visser is vooral bekend van de interviewserie 'De Tien Geboden' die hij één keer in de twee weken voor Trouw maakt. Een serie met een [lees meer]

vrijdag 7 september 2012

AM...RDAM


Typografie is normaal gesproken geen dagelijks gespreksonderwerp. Tenzij het om het nieuwe logo van het Rijks - spatie - museum gaat. Dan wordt er heftig gedebatteerd en heeft iedereen er een mening over. Want wat doet die spatie daar?
Iemand die zich al veel langer bezig houdt met het gebruik van spaties of ruimtes tussen letters (kerning voor profi's) is vormgever Piet Schreuders. Voor lezers van dit blog geen onbekende. Schreuders schreef voor de website Typographica een opmerkelijk stukje over de typografie van het nog niet afgebouwde dak van het Centraal Station in Amsterdam. Op dat dak komt in grote letters het woord Amsterdam te staan. De meeste letters staan er al, alleen de letters STE ontbreken nog. Maar vooruitlopend op sluiten van het dak heeft Piet Schreuders de typografie al aan een typisch Schreuderiaans onderzoek onderworpen. Lees het op Typografica.

donderdag 6 september 2012

Gail Albert Halaban: Out My Window


Het uitzicht is een regelmatig terugkerend thema op Weblogamorf. Het uitzicht fascineert ons, want het kan je gelukkig maken, of somber. En een uitzicht verbindt je - geluidloos - met andere mensen. De buurman of buurvrouw bijvoorbeeld, die je nooit spreekt, maar die je wel een beetje leert kennen omdat je zo nu en dan bij ze naar binnenkijkt waardoor je een indruk krijgt van hun leven. Je ziet ze praten, tv kijken, koken, telefoneren. Je ziet ze feest vieren, eten en je ziet ze ook wel eens somber, zittend op de bank, alleen, of in een ruzie verwikkeld zonder dat je het geschreeuw kan horen.

De stad met het mooiste uitzicht is ongetwijfeld New York. Dat komt natuurlijk door de hoge wolkenkrabbers die uitkijken over de hele omgeving en die dicht naast elkaar staan waardoor je makkelijk bij elkaar naar binnen kunt kijken. Fotografe Gail Albert Halaban maakte daar een prachtige reportage over: Out My Window. We zien bewoners van verschillende appartementen voor hun raam. We kijken naar ze alsof we hun overburen zijn. En soms fotografeert Halaban ook vanuit het appartement waar we net op uitkeken zodat je een goede indruk krijgt van wat de buren van elkaar zien. En als de bewoners geen overburen hebben, zijn ze gefotografeerd voor hun raam en zien we hun adembenemende uitzicht. Achter sommige foto's zit een mooi verhaal, zo blijkt uit het onderstaand YouTube filmpje waarin Halaban een toelichting geeft op de serie.



(klik op de afbeelding voor een vergroting)








zaterdag 1 september 2012

Strawberry Fields


Weblogamorf heeft een tuin. En daar zijn wij vaak aan het werk: om onkruid te wieden, het gras te maaien, de haag te snoeien of om iets te planten. Wij moeten alles nog leren, want we zijn groot gebracht op 4 hoog achter en ons buiten was nooit groter dan een balkonnetje.
We ontdekken dat het onderhoud en de planning van die paar vierkante meter groen best ingewikkeld is. Want past die nog te planten bloem wel naast die paarse vlinderstruik? En kun je Clematis wel met Hedera mengen? Om dat allemaal zo snel mogelijk te leren ondervragen we iedere tuinman die we tegenkomen en zo leren we dat rechtsdraaiende Blauwe Regen wel, en linksdraaiende niet bloeit en krijgen we de tuintaal die onderling wordt gesproken stukje bij beetje onder de knie. Prachtig om het te hebben over het laat uitschieten van een druif, het verstammen van een klimplant of het wortelen van een laat in het jaar geplante Laurier.

Ach, hadden we maar een tweede leven, dan waren we tuinman geworden. Altijd aan het werk in de buitenlucht, altijd met je handen wroetend in de aarde. Dag in dag uit met je neus in de wind, de heerlijke geur opsnuivend van Lavendel of het pas gemaaide gras. Konden we er maar blijven, in ons eigen Strawberry Fields. Forever.

De online tuinman over het snoeien van Hortensia:



Een nogal clean geklede tuinman over het snoeien van Lavendel: