woensdag 6 juni 2007

Plaatjes uit de krant: Spencer Tunick en de bourkini


Spencer Tunick
De Amerikaanse blote-mensen-fotograaf Spencer Tunick was deze week in Nederland. Afgelopen zaterdag, 2 juni, deden zo’n tweeduizend mensen mee aan 4 fotosessies op verschillende locaties in Amsterdam. Deze foto - gepubliceerd in NRC Handelsblad - werd gemaakt op de Leliegracht. 
“Zijn beelden zijn een symbool voor vrijheid”, zegt Brigitha (= Jamain Brigitha van de Dream Amsterdam Foundation die Spencer Tunick naar Amsterdam heeft gehaald). “Het is een project dat mensen met elkaar verbindt. Als je alles afgooit, valt je status van je af. Dan geldt alleen nog dat je allemaal mens bent.”


De bourkini
Bovenstaande foto stond in NRC Next van woensdag 6 juni. Moslima’s poseren in de bourkini: een badpak dat enkel gezicht, handen en voeten onbedekt laat. Een citaat uit het artikel: “Het bovenste gedeelte van de bourkini is een wijde tuniek met daaronder een broek of een legging naar keuze. De hoofddoek zit aan de tuniek vast.” Volgens de makers behoudt het badpak in het water zijn vorm. Ook niet geheel onbelangrijk, aangezien het vrouwelijke vormen moet verhullen. De bourkini werkt volgens Hondorp (= de importeur van de bourkini in Nederland) imagoverhogend. “Moslima’s kunnen meer deelnemen aan de maatschappij zonder dat ze hun identiteit verliezen én ze zien er ook nog hartstikke leuk uit.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten