dinsdag 27 november 2007

Gedachtensprong van 'Het Molletje' naar Jeroen Henneman


Vanochtend samen met Ingmar - het jongste redactielid van Weblogamorf - naar een aflevering van ‘Het Molletje’ gekeken. Een Tsjechisch tekenfilmfiguurtje dat ik nog ken van pakweg 25 jaar geleden. (Geweldig dat een kindertekenfilmfiguurtje zo tijdloos kan zijn - Kabouter Plop en andere ‘marketing-concepten’ van Studio 100: Eat your heart out!) In de aflevering zien we Het Molletje samen met twee vriendjes, een egeltje en een haas, blij wezen in hun ‘natuurlijke habitat’: het bos. Tot op een dag aan al dat geluk meedogenloos een eind wordt gemaakt door een zooitje bulldozers (Bob de Bouwer riep Ingmar enthousiast!), die al de bomen uit de grond trekken. 

Het gedachtensprongetje
Waar eerst nog een mooi bos stond verrijst in sneltreintempo een complete stad vol hoge flatgebouwen. En daar, tussen die hoogbouw, vond het gedachtensprongetje plaats. Want tussen die flats waait een papiertje door de lucht (zie plaatje boven dit artikel). Een scene die me deed denken aan een tekeningenserie van Jeroen Henneman, bijeengebracht in een boekje met de titel ‘Obscure’. 

‘Obscure’ van Jeroen Henneman
In één van die tekeningen zien we hetzelfde beeld: een velletje papier ‘zweeft’ door de lucht. In de achtergrond zien we flatgebouwen met rechthoekige raampjes getekend in een mooi, strak perspectief. Het velletje papier neemt sierlijke vormen aan omdat het wordt meegevoerd de wind. Een contrast met de rechte vormen van de achterliggende flats.


Tekening van Jeroen Henneman uit Obscure


En precies hetzelfde zien we in die korte scene uit Het Molletje. De scene uit de kindertekenfilm duurt hooguit 3 seconden. Maar het is genoeg voor een gedachtensprongetje.

PS voor wie wil weten hoe het met Het Molletje afloopt: alles komt goed (zoals je kunt zien in de scene op YouTube). Het Molletje ontsnapt samen met zijn twee vriendjes uit de hoogbouwhel. Op de rug van drie elegante zwanen vliegen ze weg uit de stad. Wij, de kijkers, vermoeden dat ze op weg gaan naar een ander bos, waar ze hopelijk voor altijd met rust worden gelaten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten