vrijdag 23 mei 2008

De werkkamer van A.F.Th.


Op de site www.nrcboeken.nl een foto gezien van ‘de werkkamer’ A.F.Th. van der Heijden. Is dit een werkkamer van een schrijver was het eerst wat ik dacht. Heb je dit allemaal nodig om een goed boek te schrijven? Dit lijkt wel een kantoor. Er staat een kopieerapparaat, een lange rij bureaus (plek voor wel 12 man), wanden met archiefkasten, ordners, naslagwerken... En wat jammer dat het allemaal maar geen meesterwerken wil opleveren. Al die archiefspulletjes met memobriefjes, alles bewaard, gekopieerd, opgeslagen, nageslagen... En het boek der boeken wil maar niet komen. Eigenlijk heeft het iets tragisch. 

Op de rechterkant van de foto zien we de schrijver. Hij staat in een soort ‘bijkamertje’ van de immense werkruimte. De ooit zo ijdele Patrizio Canalonni uuh, Canaponi buigt zich moeizaam voorover. Hij houdt iets omhoog en kijkt ernaar. ‘Wat moest ik hier ook alweer mee?’ lijkt hij te denken. ‘Waarom heb ik dit in godsnaam bewaard?’ 
A.F.Th. gooi het toch allemaal weg: alles Linea recta de papierbak in. Huur een zolderkamertje en pak pen en papier, meer heb je niet nodig!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten