woensdag 29 oktober 2008

Naamgenoten (2): Mijn naam is... Adolf Hitler


Het is te makkelijk om van alles wat er in je leven gebeurt je ouders de schuld te geven. Je bent zelf verantwoordelijk voor al je daden. Maar één ding mag je je ouders later wel verwijten. En dat is de keuze van je naam, want die kun je onmogelijk zelf hebben bedacht.

Van die naam kun je veel last hebben: er kunnen bijvoorbeeld flauwe woordgrapjes over worden gemaakt. Grapjes die niet stoppen bij het verlaten van de lagere school. Je naam kan je je hele leven blijven achtervolgen. Vooral wanneer die overeenkomt met de naam van een bekend (historisch) persoon. Wat is er mis met de naam Johannes? Niks toch? Maar misschien wel als je achternaam Brahms is. Of wat schort er aan de naam Karl? Ook niks. Tenzij je Marx je achternaam is.

Joseph Stalin dood? Vergeet ‘t maar want ik heb een foto van hem. Timide zittend op een bank kijkt hij in de lens van de camera.

Maar het kan altijd nóg erger, want wie noemt zijn kind nog Adolf? Niemand toch? En al helemaal niet wanneer je Hitler als achternaam hebt. Maar geloof het of niet maar Adolf Hitler is nog steeds onder ons, hij is 64 jaar en is hotelmanager in Thailand.

De foto’s zijn gemaakt door Nadja Lenz. Zij spoorde samen met Crimson Hafermalz (over rare namen gesproken!) mensen met bijzondere historische namen op en maakte daar een fotoreportage van. Ik moet er wel om (glim)lachen, maar ja, ik heet dan ook niet Adolf Hitler...

Hieronder een greep uit de reportage.

Johann Sebastian Bach (advocaat):

Marlene Dittrich:

Claudia Schiffer:

Richard Wagner:

Joseph Stalin:

Karl Marx:

En 'last but not least' Adolf Hitler:

2 opmerkingen:

  1. Interessant artikel met mooie foto's! Ik vraag me wel af of die Adolf Hitler en Joseph Stalin echt Hitler en Stalin als achternaam hebben of dat het hun tweede voornaam is.
    Afz. Maarten van der Meer via twitter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In dit rijtje past een collega van me: Charles Dickens! Afz. John Boeren via twitter

    BeantwoordenVerwijderen