maandag 8 november 2010

Liebestod

De mooiste muziek bij de uitvaart van Harry Mulisch vond ik de aria die aan het eind te horen was tijdens het filmpje van de paarden die van een zandbank werden gered, jaren geleden ergens in de waddenzee. Het was de aria 'Liebestod' uit de opera Tristan und Isolde van Wagner. Perfecte muziek bij de beelden van de dieren die - bijna kopje onder - door de zee naar het vaste land werden geleid. Ze werden gered, of beter gezegd bevrijd. Zelfs iemand die 'niets met dieren heeft' moet bij het zien van de beelden een euforisch gevoel hebben gehad. Een gevoel dat versterkt werd door de muziek van Wagner.

Bij Wagner is het altijd lang wachten. Een gemiddelde Wagneropera duurt al gauw een paar uur, en de muziek lijkt zich tijdens die uren traag voort te slepen en er lijkt weinig te gebeuren. Maar dat is schijn, want achteraf blijkt die traagheid een langzame aanloop te zijn geweest naar een muzikaal hoogtepunt. En dat hoogtepunt is achteraf vrijwel altijd de moeite van het wachten waard.

Deze keer dus een stukje opera: Liebestod, het hoogtepunt uit Tristan und Isolde, gezongen door - what's in a name - Nina Stemme. Tip voor alle non-opera-listeners, haak niet te snel af. Probeer het in ieder geval tot 3 min. 40 uit te zitten, want dan… dan geht's los!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten