donderdag 31 maart 2011

Thomas Demand - Detail 1


Kunstwerk van Thomas Demand, Detail 1: een bureautje met daarop papier, een asbak, mok, typemachine en een doosje dat nog het meest lijkt op zo'n doos waar je van die dunne papieren tissues uit kunt trekken. De voorwerpen zijn niet echt maar van karton. Het beeld is nagemaakt van een foto. Demand heeft niet een willekeurig bureau als onderwerp uitgekozen, maar dat van Bill Gates toen die nog aan het begin van zijn carriere stond. En daardoor krijgt de afbeelding een betekenis.

Want met de kennis van nu weten we dat dit eenvoudige tafeltje het begin is geweest van een machtig softwarebedrijf. Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een 'besturingssysteem' voor computers, die vervolgens de wereld hebben veranderd. En dat feit maakt dit bureau bijna historisch. Misschien was dat de reden voor Thomas Demand om deze plek na te bouwen.

Als je andere werken van Demand bekijkt denk ik niet dat Demand het Gates-bureau uit bewondering heeft nagemaakt. Want de plekken die hij nabouwt zijn plekken waar beslissingen worden of zijn genomen, beslissingen die van invloed zijn op de toekomst van mensen, en die in het uiterste geval gaan over leven en dood. De onschuldige plekken zijn dus minder onschuldig dan ze lijken, aldus Demand.

Bizar is dat alle kartonnen maquettes door Demand worden vernietigd nadat ze zijn gefotografeerd. Niet de kartonnen maquette maar de foto is uiteindelijk het kunstwerk.

Meer 'kartonnen' werk van Demand:

Office, 1996
(Het voormalige hoofdkwartier van de Stasi in Oost-Berlijn)

Flur, 1995
(Hal naar het appartement van serie moordenaar Jeffry Dahmer in Milwaukee)
Badezimmer, 1997
(Maquette van de badkamer waar in 1987 het lichaam van de Duitse politicus Uwe Barschel werd gevonden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten