donderdag 3 mei 2012

De platenkast van John Peel


Ouwe lullen onder ons kennen hem nog wel: John Peel. De legendarische diskjockey uit Engeland die jarenlang voor de BBC werkte. Peel draaide vooral de betere 'alternatieve' popmuziek. Op het hoogtepunt van zijn carrière, in de jaren tachtig middenin het postpunktijdperk, was hij ook een tijdje in Nederland te horen: voor de VPRO presenteerde hij een programma dat wekelijks op de radio werd uitgezonden. Peel overleed in 2004, tijdens een 'werkvakantie' in Peru.

Het zal geen verrassing zijn dat iemand als Peel een gigantische platencollectie had. Een unieke muziekverzameling die na zijn dood intact is gebleven. Met financiële hulp van het Britse Arts Council is men bezig om deze online te zetten. Een hell of a job, waarbij men nog niet verder is gekomen dan de A. Maar goed, het begin is er, en de site is alvast online gegaan. En zo te zien wordt het een puike site: op de homepage zien we een foto van Peels werkkamer waar je doorheen kan struinen en kan klikken op symbooltjes die linken naar een weblog, een verzameling foto's, radio-uitzendingen, opnames van de bekende John Peel Sessions en naar het niet meer kloppende hart van zijn muziekuniversum: de John Peel platencollectie.

De High Fidelitiaanse-muziekliefhebber is natuurlijk vooral in die laatste link geïnteresseerd. En wanneer je daar op klikt krijg je een wall of sound te zien: een meterslange kast vol grammofoonplaten. Alfabetisch geordend en door middel van systeemkaartjes toegankelijk gemaakt. Een manier die past bij de hele opzet van de site en die zoveel mogelijk de look en feel van de kamer van Peel intact houdt. En zo voelt de site ook: als een kamer, waar je een tijdje in rond kan dwalen, naar geweldige muziek kan luisteren en waar je wordt overspoeld door een prettig golfje muzieknostalgie. 

3 opmerkingen:

  1. Kijk hier voor de boekenkast van Chris Ware:
    http://youtu.be/W4MOYCvgEmw

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En nog een stripmaker: Peter Pontiac.
    http://tinyurl.com/dy22kgx

    BeantwoordenVerwijderen