vrijdag 25 januari 2008

Eenmansbladen: The Daily Invisible van Julius Vischjager


Ik heb altijd veel sympathie gehad voor eenmansbladen: bladen die zonder dat er een marktonderzoek aan vooraf is gegaan door één persoon worden opgezet, volgeschreven en volgefotografeerd. De maker is vaak uitgever, hoofdredacteur, vormgever en distribiteur tegelijk. Er bestaan niet zoveel eenmansbladen. De kosten zijn denk ik te hoog. Het eenmansblad lijkt vooral sinds de komst van internet  uitgestorven. Weblogs hebben de functie van het eenmansblad blijkbaar overgenomen.

Maar er is er nog één die hardnekkig stand houdt en dat is The Daily Invisible van Julius Vischjager. The Daily Invisible verschijnt iedere week en is te koop bij de Atheneum Boekwinkel op het Spui. Je kunt er zelfs een abonnement op nemen. The Daily Invisible gaat vaak over de Nederlandse politiek. Hoofdredacteur Julius Vischjager stond bekend om de laatste vraag die hij tijdens persconferenties aan de minister president mocht stellen. Maar dat voorrecht werd hem een paar maanden geleden ontnomen. JP wist zich blijkbaar geen raad met de vaak warrige Vischjager.

Wat mij het meest interesseert aan The Daily Invisible is de vormgeving. Die is op de meest eenvoudige manier uitgevoerd: een A4-tje volgekrabbeld met een vrijwel onleesbare handgeschreven tekst. Op de voorkant staan nog wat foto’s, de achterkant is meestal één grote kriebelige massa tekst. 
Om de paar maanden koop ik er een. Ik vind het een bijzonder blad: er is bij mijn weten nooit iets aan veranderd, het is supereenvoudig en op de goedkoopste manier uitgevoerd. Alsof er geen internet bestaat.

The Daily Invisible voorpagina:
(klik op de afbeeldingen voor een vergroting)


Pagina 2:


The Daily Invisible, redaktieadres: Transvaalstraat 60-I, 1092 HN Amsterdam, tel. 020-6931480. 

PS Julius Vischjager is ook een begenadigd pianist. Bezoek zijn ‘vertederingsconcert’, iedere zaterdagmiddag in café Eik en Linde.

3 opmerkingen:

 1. Julius Vischjager? Een bijzonder mens, waar er te weinig van zijn in Nederland.Ik heb het genoegen gehad hem een paar keer te mogen ontmoeten... zowel in onze supermarkt in Amsterdam Oost als op straat en in de radiostudio ,Julius is een heel bijzonder mens waar ik waardering voor heb.
  Jean Thomassen-
  19 nov. 2010

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Julius...schrijf je jeugd en je leven eens op papier. Het is zeker de moeite waard.
  19 nov. 2010

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rahiema Abdoelkhan4 juni 2012 om 09:56

  Beste Julius,

  Ik hoop dat je nog weet wie ik ben :) Ik heb je in ieder geval gegoogled en weet nu wie jij bent!

  Mooi om jouw werk te zien, veel succes en wie weet tot horens/ziens.

  Groetjes,

  Rahiema Abdoelkhan

  13 dec. 2011

  BeantwoordenVerwijderen