dinsdag 2 juni 2009

Gedachtensprong van Nike naar Daguerre


Dit is een, op het eerste gezicht raar gedachtensprongetje, namelijk van Nike ver terug in de tijd naar Daguerre, de eerste fotograaf. Het gedachtensprongetje gaat over lege straten, schoenen en de techniek van het fotograferen - met en zonder Photoshop. En last but not least gaat dit sprongetje over.. de laatste overlevende.

Het gedachtensprongetje begint bij een advertentie van Nike tegengekomen op een weblog. Een foto van een verlaten straat met daaronder alleen het logo van het sportschoenenmerk. Geen tekst, want het beeld zegt genoeg. De foto van de lege ruimte verbeeldt het walhalla voor iedere hardloper, want wat is mooier om te joggen in een straat zonder voetgangers en verkeer. De foto is ongetwijfeld gephotoshopt, mensen, auto’s, vuilnis en andere ‘storende elementen’ zijn weggegumd.


Op één van de eerste foto’s die ooit werd genomen - in 1837 door Louis-Jacques-Mandé Daguerre - zien we ook een lege straat. Er liepen wel mensen maar die zijn vervaagd omdat de lens lang open moest staan om de foto te nemen. Geen paard en wagen en geen voetganger te zien want iedereen bewoog te snel om vastgelegd te worden. Behalve één man linksonder in beeld. Zijn voet rust op iets. Het lijkt wel of hij zijn schoenen(!) laat poetsen. Niemand werd vereeuwigd behalve hij. De foto werd genomen in 1837 in Parijs. Ik vind hem mooi. Het maakt het mannetje uniek want het lijkt wel of hij onsterfelijk is geworden, alsof we kijken naar de ‘enige overlevende’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten