woensdag 5 januari 2011

Duett


Vreemd dat je sommige vrienden of kennissen die bij je in de buurt wonen nooit op straat tegenkomt. Blijkbaar ga je niet naar dezelfde supermarkt, of hou je er een ander levensritme op na.

Kunstenaar Francis Alÿs deed in 1999 samen met een vriend een performance. Ze maakten een wandeling door Venetië die ze begonnen vanaf twee verschillende kanten van de stad. Tijdens de wandeling droegen ze ieder een deel van een tuba mee. Na twee dagen kwamen ze elkaar tegen. Bij die ontmoeting werden de twee tubadelen herenigd en werd de performance beëindigd met het blazen van 1 noot. Een grappige actie die vanaf de start van de stadswandeling op video werd vastgelegd.

Ik begrijp niet zo goed wat Alÿs met de performance wil zeggen, maar het werk heeft iets poëtisch. En als ik de actie uitleg als experiment, dan vind ik het vooral opzienbarend dat je elkaar na twee dagen zoeken in 'een stad' al weer tegenkomt.

Een overzichtstentoonstelling van het werk van Francis Alÿs is momenteel te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Bekijk het filmpje op de website van Francis Alÿs
Website Bonnefantenmuseum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten