woensdag 24 april 2013

Stadsvingers wroeten in de aarde - Een Amsterdammer gaat tuinieren (2)

Kiwiplant
Dit gaat over de doodsstrijd van een plantje. De pas geplante kiwiplant heeft het moeilijk en ik vraag me af of het de zomer wel haalt. Bij tuinieren is het altijd maar de vraag of het net in de grond gezette groen het gaat overleven. Je weet het nooit. Redt het plantje het niet, dan is het altijd de vraag waarom het is doodgegaan. Why? Heeft het teveel water gehad? Of misschien te weinig? Stond het teveel in de schaduw? Of was de grond niet voedzaam genoeg? 
Moet je het tere en kwetsbare plantje koste wat het kost in leven houden? Of zullen we het maar uit z'n lijden verlossen en uit de grond trekken? Een plantje moet immers moeiteloos op z'n eigen beentjes kunnen staan. Ik kijk het nog even aan en wacht met een beslissing, terminaal is dat steeltje met die twee blaadjes nog niet.

Japanse wijnbes
Een andere plant op de intensive care is de Japanse wijnbes. Toen het nog binnen stond groeide het als kool, maar vanaf het moment dat ik het buiten in de grond heb gezet ziet het er met de dag ongezonder uit. Het lijkt verwikkeld in een doodsstrijd. Naar de oorzaak van dit sterven kan ik alleen maar gissen. Is het misschien de wind waar het plantje last van heeft? Raadselachtig dat tuinieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten