zaterdag 27 maart 2010

The City Out My Window


In het boek 'The City Out My Window' vertellen bekende New Yorkers iets over hun uitzicht. Het is het uitzicht dat ze zien wanneer ze thuis door één van hun ramen naar buiten kijken. Bij de verhaaltjes staan prachtige tekeningen van Matteo Pericoli zodat de lezer eenzelfde blik door het venster van de geinterviewde kan werpen.

De meeste 'uitzichten' zijn prachtig, dat van oud-burgemeester Ed Koch bijvoorbeeld, die uitkijkt over verschillende skyscrapers met honderden raampjes. Of het uitzicht van Rosanne Cash die uitkijkt op de achterkant van het Chelsea Hotel en die de punt van het Empire State Building nog net boven alles uit ziet steken. Natuurlijk zitten er ook New Yorkers bij die het minder hebben getroffen: zoals Lorin Stein die niets anders ziet dan een muur van baksteen met een paar ramen erin.

De commentaren maken duidelijk dat de meeste mensen gehecht zijn aan hun uitzicht, het 'alledaagse' uitzicht dat zo vanzelfsprekend lijkt maar het niet is. Gebouwen verdwijnen maar worden ook bijgebouwd, en die nieuwbouw kan net dat geweldige doorkijkje naar de Hudson belemmeren.
Een uitzicht is belangrijk, het is het eerste wat je van de wereld ziet als je 's ochtends een blik naar buiten werpt, het kan je rust geven, afleiden, of in een ongunstig geval, somber stemmen.

Alles aan 'The City Out My Window' is mooi: het onderwerp, de vormgeving, de tekeningen, de typografie, het papier, en niet te vergeten het dik kartonnen omslag waar een raam in uitgespaard is. 'The City Out My Window' is een volmaakt boek.

Het uitzicht van Ed Koch:Het uitzicht van Rosanne Cash:Matteo Pericoli: The City Out My Window

2 opmerkingen:

  1. Nog bedankt voor deze tip trouwens, vandaag het boek met de post ontvangen. Zeer fraai!
    Groet, Touareg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk. Ja wat een mooi boek hè. Het ligt op m'n nachtkastje en ik blader er zo nu en dan in. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen