donderdag 18 juli 2013

De dood en de gelakte teennagels van Jeff Buckley


Kenners zijn het erover eens: Grace van Jeff Buckley is een tijdloos meesterwerk. Jeff was de zoon van Tim Buckley, een bekend singer-songwriter die op 28 jarige leeftijd overleed aan een overdosis heroïne en alcohol. Aan een muzikale carrière, die nog lang niet op zijn hoogtepunt was en waar men nog veel van verwachtte, kwam een abrupt einde.
Jeff heeft zijn vader nauwelijks gekend, daar overleed Tim te vroeg voor, maar het kan haast niet anders of de muzikale genen zijn van vader op zoon doorgegeven: Jeff was minstens zo talentvol als zijn vader.
Grace was Jeff's tweede album. Ondanks dat het door recensenten goed werd ontvangen, bleef een doorbraak naar een groot publiek uit. In 1997 dook Jeff Buckley de studio in om te werken aan een nieuwe plaat. Opnames die hij onderbrak om te gaan zwemmen in een nabijgelegen rivier. Jeff nam een duik en kwam nooit meer boven. Een vroegtijdige dood: zo vader zo zoon. Zijn lichaam werd later pas gevonden. Al snel werd beweerd dat het geen ongeluk was maar zelfmoord. Een dood die perfect past bij iemand die manisch depressief is: de romantisering van een vroeg overleden muzikaal talent, pophistorici zijn er dol op.
Toen het lichaam werd gevonden vielen vooral zijn gelakte teennagels op. Gelakt in een opvallende kleur met zilveren glittertjes, hoogstwaarschijnlijk op de dag van zijn overlijden aangebracht.
De grote vraag is: 'pleegt iemand 's avonds zelfmoord wanneer hij 's ochtends zijn teennagels in een vrolijke kleur heeft gelakt?' Ik kan mij dat niet voorstellen.*

* Het verhaal over de gelakte teennagels hoorde ik jaren geleden op de radio. Geen idee meer wie het vertelde, maar misschien weet iemand dat, vingers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten