zaterdag 1 augustus 2009

Bas Jan Ader


Al surfend over internet kwam ik een filmpje tegen van Bas Jan Ader. De beeldend kunstenaar hangt in het filmpje aan een tak boven een sloot. Dat hij gaat vallen is zeker, alleen het moment waarop dat gebeurt is een verrassing.

We wachten, en weten wat ons te wachten staat. Want we wachten op het onvermijdelijke: een val. En dat besef roept een voelbare spanning op. Het filmpje met de titel Broken Fall (organic) is simpel gemaakt en voor verschillende - diepzinnige - interpretaties vatbaar.

Een ander filmpje van Bas Jan Ader: we zien hem fietsen over een Amsterdamse gracht. Plotseling lijkt hij recht op de gracht af te sturen, en dat doet hij ook. We weten dat hij het water in zal rijden.

Eigenlijk vind ik de foto die op internet rondzwerft van dit videowerk mooier dan het filmpje zelf. Want op de foto kijken we naar het moment waarop we zeker weten dat de fietser het water in zal vallen, het moment waarin duidelijk wordt dat er geen weg terug is. De foto heeft dat moment overduidelijk vastgelegd. Dat plotselinge manouvreren naar de gracht in het filmpje maakt het bewegend beeld minder sterk, het wordt teveel slapstick. We hadden het langer vantevoren - zoals bij Broken Fall (organic) - moeten zien aankomen.

Ook weer een raar levensverhaal dit, van Bas Jan Ader. In 1975 vertrok hij - op 33-jarige leeftijd - in een klein bootje om de Atlantische Oceaan over te steken. Tien maanden later werd het bootje teruggevonden, van de kunstenaar was geen spoor. Nooit meer iets van gehoord, waarschijnlijk verdronken. Hij heeft een klein oeuvre nagelaten, foto’s en korte filmpjes van hooguit een paar minuten...

• Bekijk de filmpjes op BasJanAder.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten