dinsdag 6 april 2010

Hutongs in Beijing


Mooie foto's van Hutongs in Beijing gemaakt door Ambrois Tezenas. Hutongs zijn traditionele Chinese volksbuurtjes met laagbouwhuisjes. Ze worden in rap tempo afgebroken om plaats te maken voor mega flatgebouwen. Met het verdwijnen van de Hutongs verdwijnt ook een bepaalde sfeer in de grote steden. Want een Hutong lijkt wel een dorp. Je loopt er door nauwe straatjes en krijgt een duidelijke indruk van het leven van haar bewoners. Je ruikt er etensgeuren, ziet mensen buiten zitten. Ze doen een spelletje of sleutelen aan een apparaat. Ze handelen en verkopen spulletjes. Ze koken en ze eten, dag en nacht. Het straalt allemaal iets gemoedelijks uit. Het leven in een Hutong speelt zich af op straat.

De inwoners zelf schijnen het niet erg te vinden dat hun huisjes verdwijnen. Zij krijgen er een mooi appartement in een flat voor terug. Met meer luxe en meer comfort.2 opmerkingen:

  1. Schitterende foto's. Wat een weemoedigheid. Je kunt je voorstellen dat je er verdwaald bent en licht onrustig rondbeent, niettemin betoverd door de taferelen, plekken die je later natuurlijk nooit meer terug kunt vinden als je ze aan je reisgenoot wilt laten zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Arno,
    Wat mooi gezegd. De foto's komen overigens uit het boek: 'De hutongs van Peking'. 't Ligt in de ramsj bij boekhandel Steven Sterk in Utrecht. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen