dinsdag 25 mei 2010

Het paradijs (bestaat niet)


Leven in een paradijs, wie wil dat niet. Sommigen hebben er alles voor over: ze blazen zich op in de hoop op een eeuwig plekje tussen tientallen maagden. Anderen zijn minder radicaal en zoeken het in het buitenland - een paar weken per jaar tijdens vakantie.

De Engelse kunstenaar Michael Samuels maakt kleine paradijslijke miniatuureilandjes. Ze liggen in een strakblauwe zee en voldoen helemaal aan het clichébeeld dat we van een paradijs hebben: we zien een aanlokkelijk wit strand met palmboompjes, omringend door water dat uitnodigt tot een duik. Mijn god, wat zien ze er van een afstandje Idyllisch uit. Maar ze roepen wel vragen op, want ze zijn gebouwd op een werkbank. Alsof Samuels wil zeggen dat het paradijs niet bestaat, dat het een constructie is die we hebben bedacht en die we nooit zullen vinden.

Die cynische kijk wordt bevestigd door een eilandje dat uitsluitend uit rotsen bestaat: wanneer je inzoomt zie je niet alleen steentjes maar ook kleine doodskopjes. Nee, dit is geen paradijs helaas.
Maakt niet uit, ik laat de Samuelseilandjes links liggen en vaar verder.

Website Michael Samuels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten