dinsdag 27 september 2011
3 minuten maaltijd
Ik ben een wokker. Wokken gaat snel en is makkelijk. En dat is belangrijk voor een huisvader die soms in no time een maaltijd moet bereiden. Op YouTube speur ik regelmatig naar echte Chinese wokfilmpjes, gewoon om er iets van op te steken. Dit is er eentje waar de wokbeginselen goed in beeld worden gebracht. In minder dan 3 minuten wordt het vlees en de groente bereid. Mijn leermoment: warm de olie flink op tot die begint te dampen. Daar ben ik dus altijd te voorzichtig in geweest...
zondag 25 september 2011
Suiker
Denk goed na wat je doet als je sexy-onderbuurvrouw om een kopje suiker vraagt. Het kan je fataal worden... Suiker is een geniale korte film van Dennis van de Ven en Jeroen Annokee.
Labels:
als niet als,
film,
Tijd om te lachen...,
Toeval,
videoclips
woensdag 21 september 2011
Het hoogste klimrek van Kiev
Tsja, je bent jong, je woont in Kiev en je verveelt je te pletter. Nou dan ga je toch een brug beklimmen? Oef ik moet er niet aan denken. Als ik naar de beelden kijk voel ik mijn maag naar mijn voeten zakken. Vooral wanneer de cameraman een andere klimmer passeert, of wanneer hij even rustig gaat zitten en zijn camera tevoorschijn haalt om een foto te maken. Dapper hoor, ik doe het ze niet na, voor geen goud.
Don't try this at home...
Via Videovolt
Labels:
bruggen,
Hoogtevrees,
videoclips,
Wandelingen en beklimmingen
zondag 18 september 2011
In het bos van de luiaard
Querido heeft weer een nieuw pop-up boek: In het bos van de luiaard. Van dezelfde makers als pop-up stad. Dit keer zien we een groot bos, dat langzaam maar meedogenloos wordt gekapt. Dieren en mensen vluchten weg voor de onverbiddelijke zaagmachines. Mijn god, mag het iets minder zwaar en moralistisch?
Uiteindelijk loopt alles goed af: er wordt gewoon weer een nieuw bos gepland, en alles groeit en bloeit weer als vroeger.
• Info over 'In het bos van de luiaard'
donderdag 15 september 2011
Hut, hok, huis
Hut, hok, huis is een prachtig kinderboek dat vol staat met tekeningen van bijzondere woningen. Grappige architectonische bouwwerken die afwijken van de huizen waar we 'normaal gesproken' in wonen. Fantasierijk bouwen is grenzeloos, want de huizen in het boek staan verspreid over de hele wereld: van Italië tot aan Japan.
Ik hoop dat het in de kast staat van iedere architectuurstudent en dat het een leven lang blijft inspireren. Want de fantasie van kinderen hoeft volgens mij niet geprikkeld te worden: die maken al de meest fantastische kleurrijke Lego bouwwerken.
Een geweldig boek om eindeloos in te blijven bladeren. En dus niet alleen geschikt voor kinderen, maar voor iedereen van 8 tot 88.
• Info over Hut, hok, huis
Ik hoop dat het in de kast staat van iedere architectuurstudent en dat het een leven lang blijft inspireren. Want de fantasie van kinderen hoeft volgens mij niet geprikkeld te worden: die maken al de meest fantastische kleurrijke Lego bouwwerken.
Een geweldig boek om eindeloos in te blijven bladeren. En dus niet alleen geschikt voor kinderen, maar voor iedereen van 8 tot 88.
• Info over Hut, hok, huis
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
zondag 11 september 2011
Amsterdam Nieuw-West
Wie wil er in godsnaam in Amsterdam Nieuw-West wonen? Niemand toch? Ooit is dat anders geweest. Want nadat het stadsdeel in de jaren '50 uit de grond werd gestampt stroomden de nieuwe inwoners enthousiast toe.
In het Stadsarchief is momenteel een expositie over die tijd te zien. En wat vooral opvalt is dat het stadsdeel bijzonder fotogeniek was. Met name Slotervaart en Slotermeer. Dat komt natuurlijk door de unieke architectuur: geweldig die flats - niet hoger dan vier etages - , de ruimte tussen de gebouwen, de lange rechte lanen, de brede trottoirs en het groen. Ik ken het goed, want ik ben er geboren.
Ik vind het ontroerend om het enthousiasme van de eerste bewoners op de foto's terug te zien: alles was nog nieuw en de toekomst leek net zo smetteloos als de pas aangelegde trottoirtegels. Mensen wilden er wonen vanwege de ruimte, het licht en het groen. Later vond men dat minder belangrijk, veranderden de wooneisen door de snel toegenomen welvaart, en werden nieuwelingen onverschillig t.o.v. hun buurt.
Het enthousiasme heeft dus maar één generatie geduurd, de meeste van de oorspronkelijke bewoners zijn vertrokken, en wie er nog zit probeert volgens mij alsnog weg te komen.
Je kunt een wijk nog zo goed bedenken en ontwerpen, op de werkelijkheid heb je uiteindelijk geen grip. De bewoners zijn veranderd, de straten en de gebouwen zijn hetzelfde gebleven, daar heeft het niet aan gelegen.
Uitzicht vanuit één van de flats in de Comeniusstraat |
Viaduct over de Johan Huizingalaan |
Oostoever |
De Sloterplas |
Garage in de Comenuisstraat |
Pijler onder het viaduct over de Johan Huizingalaan |
Torenflat in de Comeniusstraat |
zondag 4 september 2011
Amy Bennett: Neighbors
Dig
Amy Bennett schildert van die typisch Amerikaanse buitenwijken die vol staan met eensgezinswoninkjes. Het lijkt een idyllische omgeving waar de inwoners een rustig burgerlijk leventje lijden maar dat is schijn. Want als je de schilderijen bekijkt gaat er een bepaalde dreiging van de afbeeldingen uit. Alsof achter de muren zich de vreselijkste dingen afspelen. Drama's die onzichtbaar blijven voor de buitenwereld.
Op zich is dat idee natuurlijk niet nieuw. Maar ik vind het wel mooi weergegeven. Misschien komt dat ook door de werkwijze van Bennett. Eerst bouwt ze maquettes die ze vervolgens naschildert, wat een bizar beeld oplevert met een aparte kunstmatige lichtval. En daardoor is niet alleen het onderwerp dat ze schildert mysterieus maar blijft ook het werk 'an sich' vragen oproepen en fascineren.
(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)
Every Second Counts
Losing It
Sleeping Separately
We Can Never Go Home Again
Coincidence
Abonneren op:
Posts (Atom)